sâmbătă, 4 februarie 2012

Impresii "Eve"-Anna Carey

Rezumat: 
Ziua absolvirii a sosit. Eve, eleva de clasa a douasprezecea, este cea mai buna studenta dintre toate. Dupa ce molima distrusese aproape toata omenirea de pe fata Pamantului, Eve ajunsese la varsta de cinci ani intr-o scoala de fete, de atunci studiind din greu pentru a deveni artista cand va termina scoala. Ea isi imagineaza ca fetele care locuiesc in cladirea din afara scolii si-au indeplinit telurile si crede ca asa va face si ea.
Scoala de fete pune mare pret pe educatie, in special pe educatia contra barbatilor pe care le-o ofera fetelor. Lor nu le este permis sa vada barbati, singura exceptie fiind pozele cu regele din sala principala a scolii. Sunt invatate ca barbatii sunt periculosi, pot fi manipulatori, inselatori si mincinosi, una dintre materiile predate numindu-se "Pericolele reprezentate de baieti si barbati''. Cu o zi inainte de absolvire, Eve observa ca rebela Arden avea de gand sa saboteze festivitatea, incercand sa evadeze, asa ca incearca sa o opreasca. Arden ii dezvaluie motivul pentru care s-a hotarat sa fuga si ii spune adevarul in legatura cu fetele din cladirea mareata din spatele scolii. Ele nu sunt acolo sa picteze, sa cante sau sa salveze vieti, ele sunt obligate sa nasca un copil in fiecare an timp de douazeci de ani, ca sa ajute specia umana sa supravietuiasca. 
Arden reuseste sa evadeze, iar Eve se convinge de adevarul din cuvintele lui Arden cand se catara pe gardul scolii si o vede pe Sophia, sefa de promotie cu trei ani in urma, sedata si legata de un pat metalic, cu abdomenul umflat.
Ingrozita de soarta care i se pregatise, Eve isi paraseste cele mai bune prietene, Pip si Rose si cu ajutorul unei profesoare intristate de cele intamplate cu absolventele, evadeaza din caminul pe care l-a cunoscut timp de mai bine de zece ani. 
Ea infrunta greutatea vietii pe cont propriu in padurile pline de pericole a Noii Americi, straduindu-se sa ramana departe de soldatii care o cauta. O gaseste pe Arden, ele doua imprietenindu-se in contextul vietii singuratice si periculoase din salbaticie. In drumul lor, Eve si Arden il intalnesc pe Caleb, un baiat care le ajuta sa gaseasca de mancare si le invita in ascunzatoarea lui. Intre Eve si Caleb se infiripa o poveste de dragoste, la inceput lui Eve fiindu-i greu sa se adapteze cu sentimentele traite, din pricina faptului ca toata viata ei fusese invatata sa se teama de barbati. Principalul scop al lui Eve si Arden este sa ajunga in Calfia, orasul in care li s-a promis ajutor.
Insa drumul spre Calfia se dovedeste a fi presarat cu piedici si greutati, oamenii regelui cautand-o pe Eve cu indarjire, ea fiind foarte speciala pentru Rege.

Opinia mea:Am citit aceasta carte la inceputul lui noiembrie 2011, o luna mai tarziu dupa aparitia in Romania la editura Leda. Trebuie sa spun ca citisem despre cartea asta pe alte bloguri, inainte de a aparea pe piata si am stiut din prima clipa ca avea sa aiba un impact major asupra mea.  Nu stiu cum, dar a reusit de la primele pagini sa ma faca sa-mi placa. De obicei, primele 50 de pagini trec foarte greu cand citesc, pana intru in pielea personajului, insa aceasta este singura exceptie pe care am intalnit-o, nu mi-au trebuit 50 de pagini, nici 20, m-am familiarizat cu lumea lui Eve inca din primul capitol.
Cartea este usoara de citit, te tine cu sufletul la gura, iar uneori se gasesti si cateva momente socante, dar are si momente frumoase, cand crezi ca totul este bine si frumos, ca mai apoi sa-ti insele asteptarile si sa-ti livreze o doza de suspans si surprindere.

Citate:

”Mi-a susţinut privirea până ce, în final, a trebuit să mă uit în altă parte.                    
 - Ai citit toate astea?                                                                                                                    
  Am aruncat o privire spre Anna Karenina şi Pe drum, care arătau ciudat vârâte între Istoria Artei pentru Proşti şi Ghidul complet al înotătorului.                                                                                          
 - Fiecare cuvânt, a spus Caleb râzând. La urma urmei, nu sunt chiar un om al peşterilor, nu?”


 “Am inceput sa plang,stiind intr-un final adevarul:dragostea era singurul adversar al mortii,singurul lucru indeajuns de puternic sa se lupte cu prinsoarea disperata a aceasteia.”

 “-Poti iubi pe oricine,i-am intrerup eu,privind catre grup.Iubirea e…Cautam cuvintele potrivite.Iubirea inseamna ca tii la cineva foarte mult.Sa simti ca acea persoana conteaza pentru tine,ca si cand intreaga ta viata ar fi trista fara ea.”

Trailerul cartii:

''Eve'' face parte din trilogia cu acelasi nume scrisa de Anna Carey, volumul 2 Once, aparand pe 3 iulie in SUA.
AICI pentru a cumpara cartea, la pretul de 30 lei.

9 comentarii:

  1. Frumoase opiniile tale:). Mie mi-a placut la nebunie cartea si de-abia astept volumul 2!<3

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-a placut foarte mult:D Pacat ca Once apare atat de tarziu:(

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place recenzia. Sper sa am si eu ocazia sa citesc Eve in curand :)
    Trailerul e foarte frumos ^^

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, trailerul e foarte frumos, prima data cand l-am vazut am crezut ca se va face si un film dupa carti, dar din pacate, nu-i asa:(

    RăspundețiȘtergere
  5. Da:(. Macar a aparut foarte repede de la data publicatiei la noi:D.

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, poate se gandesc sa procedeze la fel ca in cazul primului volum si nu ne vor lasa sa ma asteptam:D Sa speram...

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa recenzia :)
    Ai primit un premiu pe blogul meu: http://rose-books.blogspot.com/2012/02/leapsa-si-primul-meu-premiu-x.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi place foarte mult coperta. Fata aceea este foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)