miercuri, 29 februarie 2012

Recenzie vALLuntar ''P.S: Te iubesc''-Cecelia Ahern

Holly isi petrecuse toata viata crezand ca va fi impreuna cu Gerry pana cand batranetea si moartea avea sa-i desparta. Ei s-au cunoscut cand aveau 14 ani si de atunci au stiut ca vor imparti vesnicia. Insa nu a fost asa, viata i l-a rapit lui Holly pe Gerry si acum trebuie sa invete sa traiasca singura si sa ia totul de la capat.
 Dar cum sa faca asta? Cum sa lupte cu goliciunea ramasa in urma lui? Cum sa uite ca in urma cu cateva luni el era langa ea si zambea sau o tachina? Cum sa uite momentele in care se certasera pentru ca Gerry uitase sa stinga lumina si ea se lovise de coltul patului cand cedase si o stinse in locul lui si cand injura intr-un foarte inventiv mod, mergand pe intuneric? Cum sa-i uite atingerea calda, alinatoare?
 Acum ar da orice sa-l simta inca o data, ar stinge ea lumina si nu i-ar mai pasa ca s-ar putea lovi de coltul patului.
 Cel mai dureros sentiment este singuratatea. Holly simte ca oricat de multe persoane ar fi in jurul ei, nimeni nu i-ar putea alina durerea, nimeni nu ar putea sterge trecutul ei cu Gerry si iubirea pe care inca i-o poarta. Orice lucru banal, pe care el il atinse sau din pricina caruia se certase odata cu el, acum ii aminteste ca a existat, ca imparteau candva patul moale si gigantic in care este nevoita sa se intoarca mereu.
Cu cativa ani in urma, Holly ii spusese lui Gerry ca nu ar putea sa traiasca fara el daca i s-ar intampla ceva si el rase de iubita lui, spunandu-i ca o sa-i faca o lista cu tot ce are de facut, ca sa o ajute.
Cand mama lui Holly ii spune ca a sosit un pachet mare pe care scrie ''Lista'', totul se schimba. In acel pachet se aflau 10 scrisori de la Gerry, cate una pentru fiecare luna care a mai ramas din acel an. Lui Holly nu-i vine sa creada ca el se tinuse de cuvant si se minuneaza de fiecare data cand deschide o noua scrisoare, se minuneaza de sarcinile uneori traznite pe care i le da Gerry.
Acele scrisori sunt asemeni celor 10 porunci, Holly traieste doar pentru a le indeplini si asteapta cu mare nerabdare sfarsitul lunii, pentru ca incepe o alta luna, ceea ce inseamna o alta scrisoare pe care o poate deschide.
Trecerea timpului e o binecuvantare, pentru ca poate deschide alte scrisori, dar si un blestem. Pentru Holly viata se oprise in loc atunci cand Gerry o parasise, insa nu si pentru prietenii ei, iar ea asista indurerata la fericirea lor stiind ca nu va mai fi niciodata la fel de fericita ca atunci cand era cu el.
Dar ce va face cand scrisorile se vor termina?

Am citit aceasta carte minunata intr-un timp record, atat de mult mi-a placut. Nu e doar o poveste lacrimogena, cum crezusem initial, e chiar mai mult de atat. E o poveste extrem de profunda despre iubire, despre pierderea si despre regasirea ei.
 Cartea asta te duce pe cele mai inalte culmi, cele ale placerii(cand ajungeti la partea cu ''orasul si fetele'' o sa stiti despre ce vorbesc:)) ), dar si cele ale tristetii si nu numai o data mi-au curs lacrimile in timp ce o citeam. E imposibil sa nu-i simti si tu durerea lui Holly si daca pentru tine, un simplu cititor, are acest efect, imagineaza-ti cum se simt persoanele aflate in situatia ei. Sper ca nu voi afla niciodata in totalitate cat de sfasietoare este aceasta durere a pierderii, insa cartea mi-a aratat o parte din ea. Sunt convinsa ca asta e una din cartile pe care o voi reciti cu placere si despre care imi voi aminti chiar si la batranete.

Aceasta recenzie face parte din campania vALLuntar, initiata de editura All, careia ii multumesc pentru ca mi-a oferit ocazia sa citesc aceasta minunata carte. Pentru fiecare postare vALLuntar se acorda cate 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu cate 3 minute. Deci, nu va zgarciti si hai sa adunam cat mai multe minute!:)

18 comentarii:

  1. Pare interesanta dupa recenzia ta. Se adauga si aceasta carte pe lista mea. Mersi de recomandare ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit  cartea aceasta vara trecuta iar filmu cred ca l.am vazut pe putin de 5 ori.Recomand cartea cu drag la fel si filmu , te face sa realizezi multe lucruri cum azi poti avea o persoana draga langa tine si maine dispare...

    RăspundețiȘtergere
  3. "Pastreaza amintirile noastre minunate dar nu-ti fie teama sa-ti faci altele noi..."
    :x

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi amintesc că am citit această carte de nerăsuflate. Văzusem filmul și nu-mi plăcuse, dar cartea.. cartea merită! 

    RăspundețiȘtergere
  5.  Si eu am vazut filmul dupa ce am citit cartea si nu, nu mi-a placut deloc... Ai permanent senzatia ca lipseste ceva si anumite detalii, ca de exemplu despre familia lui Holly, lipsesc cu desavarsire.

    RăspundețiȘtergere
  6.  Ce-mi place acest citat, ultima scrisoare m-a ravasit total:(

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut filmul si nu-i recomand vizionarea, mai ales inainte de a citit cartea, nu mi-a placut deloc. Si ai dreptate, nu realizam ce avem decat atunci cand pierdem.

    RăspundețiȘtergere
  8.  Cu placere, sunt convinsa ca-ti va placea!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  9.  Mie una mi.a placut mult mult mult...:)) am ras la unele faze la altele am avut lacrimi in ochi filmul .. ma facut sa imi iau cartea fara sa mai stau pe ganduri gen sa vad daca am bani, timp nu stiu ce.. am luat.o direct!

    RăspundețiȘtergere
  10.  Probabil ca mi-ar fi placut si mie daca il vedeam inainte de a citi cartea, dar asa, continuam sa compar filmul cu cartea si cu viziunea mea despre ea. Si eu am ras la unele faze din film si tocmai asta m-a deranjat. Pentru ca in carte e o anumita atmosfera de tristete, iar filmul e senin si relaxant. Oricum, Gerard Butler si accentul de irlandez au facut tot filmul:)))

    RăspundețiȘtergere
  11.  Frumos barbat :| chiar daca are ceva ani in fata mea:)) frumos .. eu cu ajutorul filmului citit cartea am putu sa receez eu povestea sunt de felu meu mai ciudata:))
    Oricum pentru mine filmul acesta inseamna mult:x

    RăspundețiȘtergere
  12.  Stai linistita, nu esti singura ciudata:)) Eu cand citesc o carte imi imaginez tot felul de chestii. Mai e doar un pas pana sa fac din acea poveste una reala:)) De-aia dau atat de des apa la soareci:))

    RăspundețiȘtergere
  13.  Ma bucur ca mai este cineva asa ca mine:)) sincer.

    RăspundețiȘtergere
  14. Hehe... Daca mai sapam un pic pring blogosfera mai gasim persoane ca noi, sunt sigura:D 

    RăspundețiȘtergere
  15. Tocmai m-am apucat si eu de carte. Este superba, imi place la nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma bucur ca-ti place. E o carte minunata!>:D<

    RăspundețiȘtergere
  17. Este atat de frumos filmul! Chiar nu stiam ca este si carte.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)