marți, 20 martie 2012

Ghidul curiozitatii din lumea cartii

Cea mai mare carte din lume este "Atlasul Klencke" şi pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane. Pentru a putea fi deschisă, mai sunt necesare încă două persoane, întrucât exemplarul măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al II-lea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660.
        
  Cea mai scumpă carte Are doar 13 pagini, însă valoarea sa ajunge la 153 de milioane de euro. Titlul său este «The Task», iar autorul ei, Tomas Alexander Hartmann, a explicat că valoarea sa constă în conţinutul pe care îl include. Cartea oferă, astfel, răspunsul la 300 de întrebări fundamentale ale umanităţii, ca de pildă de unde venim, încotro ne îndreptăm, care este misiunea noastră pe care o putem încă realiza etc. Cartea a fost expusă in anul 2009 la Târgul de Artă de la Dubai, însă nu va mai fi expusă niciodată, la cererea autorului său.        
    
Ce păstrează în interiorul său Biblioteca Naţională a Spaniei? Peste 6 milioane de exemplare de carte! Printre bijuteriile sale, se găseşte şi Colecţia Cervantes, care se compune din 26 de ediţii ale oprerei Don Quijote, tipărite în casteliană, în secolul al XVII-lea. În total, colecţia de la Biblioteca Naţională deţine peste 26 de milioane de documente (manuscrise, texte imprimate, ziare şi alte publicaţii), aşezate în peste 280 de kilometri de etajere.

Cea mai renumită librărie din lume
 Se numeşte Shakespeare and Company. Deşi este situată pe strada Bucherie, nr.37, din capitala franceză, această librărie emblematică şi-a creat renumele prin nenumăratele vizite pe care le primeşte din partea turiştilor din toată lumea. A fost inaugurată în anul 1919, într-un sediu de pe strada Dupuytren, fiind închisă în 1941, după ocupaţia germană. Proprietara sa, Sylvia Beach (1887 – 1962) este cunoscută la nivel mondial, ca editor al celebrului roman “Ulise” (“Ulysses”), de James Joyce.      

     Cea mai neobişnuită carte de pe mapamond “O sută de miliarde de poeme” este o carte scrisă în 1961, de poetul francez Raymond Quenau. Ea se compune din doar 10 pagini, cu câte 14 versuri pe fiecare dintre ele. Curiozitatea sa constă însă în faptul că fiecare din paginile sale este tăiată în franjuri, conţinând un sonet. Acestea se pot citi combinând fragmentele după gustul fiecăruia. În total, se obţin, după cum o spune şi titlul, 100 de miliarde de poeme. Lectura integrală a variantelor ar cere atât de mult timp, încât unii consideră acest volum ca fiind şi cea mai lungă carte din lume.        

  Cel mai lung roman online « Marienbad my love » este romanul lui Mark Leach, publicată pe Internet în1998, deşi Leach a început să-l scrie încă din 1980. În cele 17 milioane de cuvinte, romanul redă povestea unui ziarist devenit regizor de cinema, convins că după ce va filma o nouă versiune a clasicului francez din 1961, « Anul trecut, în Marienbad », va veni sfârşitul lumii. Romanul este disponibil pe Internet, la adresa www.marienbadmylove.com.      
sursa: adevarul.es

7 comentarii:

  1. cat de tare... cel mai mult ma impresioneaza cea ciudata, cu sonetele. mi-ar placea sa arunc o privire.

    apropo, am aici un concurs si mi-ar face placere sa participi, daca vrei, bineinteles :)

    http://vicky-onsummer.blogspot.com/2012/03/concurs-libris.html 

    RăspundețiȘtergere
  2. cat de tare... cel mai mult ma impresioneaza cea ciudata, cu sonetele. mi-ar placea sa arunc o privire.

    apropo, am aici un concurs si mi-ar face placere sa participi, daca vrei, bineinteles :)

    http://vicky-onsummer.blogspot.com/2012/03/concurs-libris.html 

    RăspundețiȘtergere
  3.  Multumesc! Poate voi participa:)

    RăspundețiȘtergere
  4. aualeu..175 de euro o carte de 13 pagini..am ramas socata sincer:-o

    RăspundețiȘtergere
  5. Uau.. mi se pare intersant cel mai lung roman :-?
    Foarte dragut, ne plac curiozitatile

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi.a placut .."cea mai neobisnuita carte..":)) e foarte bine gandit:x

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)