vineri, 23 martie 2012

Impresii ''Chimie perfecta''-Simone Elkeles

Brittany Ellis are tot ce-si doreste: frumusete, popularitate, bani, chiar si un iubit aratos, pe Colin Adams.
Fiind sefa majoretelor, toti cred ca ea si Colin, capitanul echipei de fotbal, se potrivesc de minune, iar „planetele se aliniaza”, semn ca totul e asa cum ar trebui sa fie.
Dar intr-o zi, cand ajunge la scoala cu prietena ei, Sierra, si incearca sa-si parcheze BMW-ul primit cadou de la tatal ei, Brittany este la un pas de a-i face bucati motocicleta lui Alex Fuentes, membru in cunoscuta banda din Fairfield, Latino Blood. Bineinteles ca se isca un scandal, Alex si prietenii lui din banda batjocorind-o pe Brittany si amenintand-o ca-i va face zile fripte. 
Si pentru ca soarta nu putea fi mai ironica de atat, la ora de chimie, apriga doamna Peterson ii aseaza pe elevi in ordine alfabetica. Ghiciti cine e noul partener al lui Brittany? Da, e chiar Alex Fuentes.
Iar Colin, cade cu Darlene, co-capitanul majoretelor. Brittany nu e ingrijorata in privinta lui Colin, stie ca o iubeste, insa Darlene parca zambeste prea mult in preajma lui, iar asta ii da de gandit.
Dar in privinta noului ei partener, nici ca nu putea avea mai mult ghinion de atat. Nu era de ajuns ca nu-l poate suferi, mai ales stiindu-i faima care se raspandeste printre randurile elevilor liceului Fairfield. Se stie ca Alex se drogheaza, si mereu e cauza tuturor scandalurilor. 
Nici nu vrea sa-si imagineze cum va reactiona mama ei cand va afla ca partenerul ei la chimie e un baiat din sud, un drogat si un bataus, si membru intr-o banda, pe deasupra.
Nimeni nu stie ca perfectiunea lui Brittany e doar o fatada, ca familia ei nu e atat de perfecta cum cred toti si ca ea nu e atat de superficiala, cum o vad toti, in afara de Colin si Sierra.
Cand ora de chimie se apropie, Brittany se pregateste sa inceapa calvarul. Alex o tachineaza mereu, spunandu-i diferite mitocanii pe care el le crede adevarate.
Insa proiectul la chimie ii apropie pe cei doi, Alex vazandu-i adevarata fata a lui Brittany. Afla ca ea nu e deloc superficiala si nici egoista, cum credea inainte, iar dupa ce ii afla secretul pe care a reusit sa-l ascunda mult timp de el, incepe sa o admire pentru bunatatea ei. Iar Brittany, la randul ei, il cunoaste pe Alex cel adevarat, realizeaza ca tot ce auzise despre el era la fel ca in cazul ei, o fatada. 
Sentimente se contureaza intre cei doi, iar Brittany incepe sa-si puna intrebari serioase in legatura cu relatia dintre ea si Colin. Ar vrea sa pastreze aparentele, iar asta il include pe Colin, dar ar vrea si sa fie cu Alex. 
Ea trebuie sa aleaga pe unul dintre cei doi, trebuie sa aleaga aparenta perfecta sau esenta tare. 
Secrete periculoase asteapta sa iasa la iveala in sudul Fairfield-ului, secrete ce ameninta sa distruga familia Fuentes si totodata relatia lui Brittany cu Alex.
Va las pe voi sa descoperiti ce se intampla mai departe, ar fi pacat sa dezvalui eu asta…:)

Parerea mea:
 Ma asteptam la mai multe din partea cartii asteia, mi-a cam inselat asteptarile. Nu mi-a placut foarte mult, mi s-a parut ca totul e „plastic’’.  Nu stiu a cui e vina, a traducatorului, pentru ca nu a reusit sa „lege” replicile, sau chiar a scriitoarei pentru ca nu a facut asta de la inceput. Pana nu citesc cartea in engleza, nu pot sa-mi dau seama.
Dar la final, am ramas cu o senzatie placuta, asemanatoare celei pe care o ai dupa ce vezi un film bun. Si cred ca un film dupa povestea asta ar fi fost mai potrivit. Ma asteptam la mai multa actiune, ceva mai complex, nu atat de simplist cum a fost in primele trei sferturi din carte. Adevarata actiune incepe abia in cel de-al patrulea sfert. Iar chimia „perfecta” nu a fost atat de perfecta. Cred ca aici e si vina autoarei, pentru ca a vrut cu incapatanare sa ne spuna chiar totul, in detalii. M-au dezgustat unele detalii povestite, cred ca era mai bine daca le tinea in mintea ei, misterul nu strica.
Cartea mai pierde puncte pentru ca pe tot parcursul ei am avut impresia ca e scrisa de o copila de 12 ani. Adica simpla si negandita, in principal datorita replicilor prea directe. In realitate nu e asa, stim cu totii ca ne mai ascundem dupa deget, mai ales in privinta sentimentelor. Iar asta a facut-o sa para foarte neverosimila.
Insa nu pot sa ignor momentele bune, care au fost totusi numeroase.
Nu pot sa zic ca mi-a placut foarte mult, a fost un fel de relaxare intre alte carti mai dinamice. Si nici nu pot sa spun daca merita sau nu citita, cel mai bine e sa aflati voi, tinand cont ca gusturile difera de la o persoana la alta, iar majoritatea cititorilor au spus ca le-a placut cartea. 
Fragmente:
„Il simt ca se infraneaza. Ma lasa pe mine sa fac prima miscare, ceea ce e un lucru bun. Mi-e teama de ce ar putea face baiatul asta daca si-ar da drumul.
Ii duc mana la obrazul meu si il las sa mi-l cuprinda. Il aud cum geme. Imi vine sa zambesc, pentru ca reactia lui imi arata ca eu detin puterea. Ramane nemiscat si ochii ni se intalnesc. Timpul se opreste din nou in loc.
Apoi imi rasucesc capul in mana lui si ii sarut palma.
-Uite, vezi, te-am sarutat, spun impingandu-i mana si punand capat jocului.
Domnul Latino cel cu ego nemasurat a fost intrecut de pitipoanca blonda si prostuta.”

„-Cred ca-ti dai seama ca tocmai mi-a zis ca sunt sexy.
-De parca n-ai sti si singur.
Ceea ce nu stiam e ca Brittany Ellis ma considera sexy.
-Adevarul e ca eu te-am crezut de neatins. Dar acum, ca am aflat ca ma consideri un zeu mexican atragator si sexy…
-N-am rostit cuvantul „zeu”.
Imi duc degetul la buze.
-Sst, lasa-ma pentru o clipa sa ma bucur de fantezia asta.
Inchid ochii. Brittany izbucnezte in ras si sunetul acesta dulce imi gadila auzul.
-Oricat ar parea de ciudat, Alex, cred ca te inteleg. Desi ma enervezi groaznic cand te porti ca un troglodit.
Deschid ochii si o surprind privindu-ma.
-Sa nu spui nimanui despre sora mea, continua ea. Nu-mi place ca lumea sa afle cum traiesc.
-Suntem ca niste actori care isi joaca rolurile asa cum vor ceilalti.”

10 comentarii:

  1. Ai reusit sa o si citesti!
    Bravo!!!
    Eu inca am ramas cu visu .. de a o citit pe aceasta si "cele treisperezece motive" care o sa apara in curand:x

    RăspundețiȘtergere
  2.  Da, miercuri a venit si joi era gata:)) Am atatea carti pe care vreau sa le citesc... De le-am pierdut numarul...:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Want, want, want! 8-> Eh, gusturile nu se discuta, eu raman la pararea ca e geniala:). Din pacate, nu am citit-o:(.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hm, nu stiu ce sa zic, Ramo! Nu ma pot pronunta decat dupa ce o citesc.. dar na, daca tie nu ti-a placut prea mult, inseamna ca ceva nu a fost inregula.
    Mie nici pana astazi nu mi-a venit coletul cu Orasul de Sticla:|

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm..Mi-ar place sa citesc cartea..:-??..Totusi sunt curioasa .Mi-a parut destul de buna.Adica interesanta..Totusi pare ca nu prea e asa.:D

    RăspundețiȘtergere
  6. Rose (rose-books.blogspot.com)sâmbătă, 24 martie 2012 la 17:45:00 EET

     Imi place mult recenzia :) Ramo, scuze ca nu am postat in ultima vreme, dar timpul nu prea imi permite. Promit sa ma revansez in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am apucat inca sa citesc cartea! Trebuie sa ma apuc si eu de ea sa vad cum e.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce frumoasa este povestea. Cred ca este foarte frumoasa.:X

    RăspundețiȘtergere
  9. hehe..am citit-o si eu...mi-a placutt!!:> frumoasa povestea..si desi pare cam banala iti starneste curiositatea din ce in ce mai mult astepti sa afli cum se sfarseste..si cum s-a terminatt!!!..atat de awwwww♥

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie mi s-a parut banala de-a binelea povestea, dar recunosc, are acel ceva care te tine lipit de ea, incat sa vrei sa afli cum se termina. :D

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)