luni, 12 martie 2012

Impresii ''Damnare''-Lauren Kate +Citeste primele 2 capitole

Lucinda Price este trimisa la scoala Sword&Cross in urma unei intamplari nefericite in care prietenul ei Trevor si-a gasit sfarsitul.
 Ea crede ca de vina sunt umbrele pe care le vede inca de cand era mica si ca acestea nu o lasa sa construiasca o relatie mai apropiata cu cineva. De aceea, ori de cate ori le spunea parintilor de ororile la care era supusa, era dusa la nenumarate sedinte cu psihologi, ORL-isti, neurologi si alti specialisti care in final puneau acelasi diagnostic. Ca ea este anormala, chiar nebuna.
 Bineinteles, cine ar crede-o pe Luce, cand nimeni nu poate sa vada umbrele, cand nimeni nu le poate vedea strecurandu-se pe langa paduri si spatii intunecate, incercand sa o faca pe Luce sa cedeze si sa o ia razna de-a binelea?
Asa ca dupa ce Trevor moare intr-un incendiu, si nimeni nu mai e prin preajma in afara de Lucinda, toti o arata cu degetul si o acuza de moartea acestuia. Pana si parintii ei sunt infiorati cand se afla in preajma ei. Lucinda indura atatea acuze din partea celor din jur incat la un moment dat ajunge sa creada ca intr-adevar este vinovata de moartea prietenului sau.
Si astfel ajunge la Sword&Cross, o scoala de reeducare, unde este inconjurata de elevi delincventi, care mai de care mai ciudati si care au savarsit fapte mai mult decat strigatoare la cer. La inceput ii este greu sa se adapteze, singura persoana care ii arata cat de cat putina binevointa este Arriane, care din prima zi o primeste in gasca ei, jucand rolul protectoarei.
Mai tarziu, dupa o intamplare in care se alege cu o porecla deloc draguta(''Chiftea'') si da peste ''diavolul in persoana'', o fata foarte rautacioasa pe nume Molly, Lucinda se imprieteneste cu ''tocilara'' scolii, Penn. Cele doua ajung cele mai bune prietene, insa prietenia lor nu dureaza mult, pentru ca Penn isi gaseste si ea sfarsitul tragic in lupta de la final.
In prima zi, Lucinda zareste un baiat care la prima vedere ii pare cunoscut. Nu stie de unde, dar stie ca l-a mai vazut undeva. Privirile li se intalnesc, iar Lucinda, atrasa de seninatatea si naturaletea cu care el rade alaturi de prietenii lui, ii zambeste. Reactia baiatului inalt, cu par blond este total opusa. Nu ii raspunde la zambet, ci ii arata degetul mijlociu, ''semnul pacii''. Oripilata, Luce intoarce capul gandindu-se la faptele sale si intrebandu-se cu ce l-a suparat de a jignit-o in felul acesta.
Afla ca numele baiatului este Daniel Grigori si ca este un nemernic absolut, cel putin asa reiese din comportamentul lui fata de ea.
 Dar privindu-l, Luce gaseste in ochii lui tristete. Tristete profunda a carei cauza ea vrea sa o afle. Luce ajunge sa se indragosteasca de Daniel, fiind fascinata de persoana lui. Dar el ii da de inteles ca nu o vrea, o respinge mereu si de fiecare data incearca sa o evite.
 Dupa zile intregi in care cei doi sunt ca soarecele si pisica, relatia lor se imbunatateste, iar Daniel nu mai pare acelasi nemernic de la inceput. Iar Luce se trezeste ca este geloasa pe fata cu care isi petrecea Daniel timpul, pe Gabbe, fata care arata ca o papusa cu parul blond si care mereu e numai lapte si miere. Daniel o asigura ca nu e nimic intre el si Gabbe, iar Luce se mai linisteste. Inca de la inceput, un baiat s-a purtat mereu frumos cu ea, curtand-o si facand-o sa se simta ca acasa, mereu ocrotind-o de rautatile celorlalti. Acel baiat e Cam, iar cei doi, Cam si Daniel devin rivali, amandoi luptand pentru binele si indirect pentru iubirea Lucindei.
Cand Daniel o duce pe Lucinda in locul lui special de langa rau, acest eveniment aratand ca relatia lor avanseaza, Lucinda are impresia ca vede in spatele lui niste aripi. Dar nu, nu crede ca poate fi adevarat. Crede ca are vedenii.
Afla curand ca nu a avut halucinatii si ca Daniel e un inger. Un inger cazut. Iar ei se iubesc de la inceputul timpurilor, din nou si din nou, din pricina unui blestem care-i separa exact atunci cand ating apogeul iubirii lor.
O lupta se contureaza cand se afla ca cercul blestemului se poate rupe, o lupta intre bine si rau, ambele parti dorind sa o atraga pe Lucinda de partea lor. Aceasta lupta va decide soarta lumii, nu numai a Lucindei si a lui Daniel.
Opinia mea: Am inceput sa citesc aceasta carte pentru ca am trisat si am citit descrierea. Am aflat ca e o carte cu ingeri cazuti, subiect care m-a fascinat mereu. Am crezut ca in carte vor fi mentionati si nephilimii, un alt tip de inger, dar m-am inselat. Cautam asemanari cu miniseria Fallen, credeam ca au legatura. Dar nu, n-au nicio legatura, cu exceptia subiectului comun, al ingerilor cazuti.
La inceput, cand se povesteste din perspectiva lui Daniel, nu gaseam nici o noima textului, nu pricepeam de ce o lungeste autoarea cu asta. Dar abia dupa cateva pagini am inceput sa inteleg si prevedeam unele intamplari care urmau sa aiba loc. Stilul e greoi si sunt multe descrieri, dar asteptarea merita. La final, am ramas cu o senzatie placuta, mi-a placut aproape tot din ce-am citit. Dar astept sa citesc si celelalte volume sa vad ce se mai petrece si cred ca primul volum, ''Damnare'' e mai mult un fel de introducere in actiunea ce urmeaza sa se desfasoare.
Nu stiu daca e genul de carte pe care sa o tii minte toata viata, in schimb e numai buna de citit cand te-ai saturat de carti pline de dulcegarii si romantisme, aici iubirea se desfasoara intr-un alt mod.

Fragmente:
''-Nu putem sa-ti dezvaluim mai mult de un capitol din ea.
-Si asa cum ai facut cu aripile mele, adauga Daniel, va trebui sa descoperi cea mai mare parte a povestii de una singura.
-De ce? Intreba Luce. Conversatia aceasta era atat de frustranta. Se simtea ca un copil caruia i se spune ca va intelege cand va fi mai mare. De ce nu ma puteti ajuta sa inteleg?
-Te putem ajuta, zise Arriane, dar nu putem sa te impovaram cu toate dintr-o data. Asa cum nu ai voie sa trezesti brusc un somnambul. Este prea periculos.
Luce isi incrucisa bratele infrigurata.
-Pentru ca m-ar ucide, spuse, rostind cuvintele pe care toti ceilalti le evitasera.”

„ Toate astea ii dadeau imboldul sa se ridice alaturi de el si sa lupte. Sa lupte pentru a ramane in viata indeajuns de mult cat sa-si traiasca intreaga viata alaturi de el. Sa se bata pentru singurul lucru despre care stia ca era indeajuns de bun, de nobil, de puternic cat sa merite sa risti totul.
Dragostea.”

 NB: Daca observati niste intreruperi, sa stiti ca am scris cu alb, pentru a ascunde spoilerele, in caz ca doriti sa nu stricati tot farmecul cartii.:D Bineinteles, daca selectati acea zona dubioasa, textul va fi relevat indata.

Daca doriti sa cititi primele 2 capitole, sa va faceti o idee, AICI le gasiti, puse la dispozitie de editura Litera, editura la care a fost publicata cartea in Romania. 

Coperta: cartonata
Format: 140x210
Numar de pagini: 296
Data aparitiei: 18 noiembrie 2010

Va doresc o seara placuta si sa aveti parte de cele mai minunate carti!>:D<




































































































































































































































































































































































8 comentarii:

  1. Am citit cartea si mi-a placut mult:). Volumul 2, Ratacire, e si mai reusit! Nu stiu cum reuseste Lauren sa srie atat de superb.
    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2.  Eu ma duc miercuri la biblioteca sa-mi iau si volumul 2. Nu-ti spun cat de nerabdatoare sunt:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate reusesc si eu sa o citesc.. am cautat.o si la biblioteca dar ca deobicei bate vantu..
    Voi ramane la varianta de a o cumpara ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Uf, chiar trebuie sa termin si eu Damnare.M-am luat cu alte carti si am citit doar inceputul :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu le voi cumpara, chiar daca le citesc de la biblioteca. Imi plac mult si le vreau pe raftul meu. Oricum va trebui sa fac asta, pentru ca n-am gasit si vol. 3 la biblioteca:D

    RăspundețiȘtergere
  6.  La inceput si eu vroiam sa o pun in asteptare, dar am continuat, mi-era mila sa incep o carte despre care auzisem lucruri bune si sa nu o termin. Si nu mi-a parut rau:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce dragute sunt pozele alese! Coperta cartii seste foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. De fapt, toate vol. seriei au coperta frumoasa.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)