duminică, 11 martie 2012

Recenzie vALLuntar ''Vei fi acolo?''-Guillaume Musso

Elliot, un renumit medic chirurg este intr-o vizita cu scopuri umanitare in Cambodgia. In ziua in care elicopterul anunta plecarea, un batran vine la echipa medicala pe care o conducea Elliot, rugandu-l sa-l salveze pe baiatul cu malformatii congenitale din bratele sale.
 Elliot a tinut dintotdeauna la pacientii sai, vroia sa fie diferit de ceilalti medici nepasatori de vietile unor oameni batuti de soarta, asa ca ramane in Cambodgia si il opereaza pe baiatul cu ''buza de iepure''. Drept rasplata pentru fapta lui miloasa, batranul ii cere sa-i spuna cea mai fierbinte dorinta a lui. Raspunsul lui Elliot aduce odata cu el o serie de emotii neasteptate si o nostalgie sfasietoare. Ar vrea sa revada o femeie care murise in urma cu treizeci de ani.
Batranul ii inmaneaza un flacon care contine zece pastile mici si aurite, fara sa-i mai dea si alte explicatii.
Fiecare pastila din acel mic flacon are puterea de a-l transporta pe Elliot cel de 60 de ani in trecut, dupa cum are sa se convinga el singur, fiind pus in fata faptului implinit. Se intalneste pe sine la varsta de 30 de ani, cand era tanar si indragostit de femeia vietii sale, Ilena si afla ca ''nu-i deloc usor sa comunici cu tine insuti''.

Vazandu-se in trecut, Elliot realizeaza ca are puterea de a schimba viitorul sumbru pe care l-a cunoscut el insusi, are puterea de a o tine in viata pe Ilena. Dar daca Ilena ar trai, el s-ar casatori cu ea si astfel nu ar mai fi cunoaste-o pe mama lui Angie, lumina ochilor lui. Iar fiica sa nu ar mai veni pe lume.
Lupta se da intre cei doi barbati, Elliot cel de 30 de ani si cel de 60 de ani. Unul lupta pentru soarta femeii iubite, altul pentru fiica lui.
 
''Lupta unui om cu sine insusi, in doua momente ale vietii sale. Fiecare era gata sa se bata pana la capat: unul pentru a-si salva femeia, celalalt pentru a nu-si pierde fiica.”

Dar nu e deloc usor sa le mentii in viata pe amandoua fiintele iubite. Universul parca incearca cu tot dinadinsul sa i-o rapeasca pe Ilena si singurul lucru pe care il poate face este sa incerce si sa tot incerce sa o fereasca de soarta fatala, ca in final sa sufere stiind-o departe de el.

Parerea mea: 
 Cartea asta mi-a placut mult, atat de mult incat nu o mai puteam lasa din mana. Desi uneori ai impresia ca dai peste niste clisee ieftine, nu-i asa, exact asta reda cartii farmecul specific. Si chiar daca intalnirea sinelui tau mai batran poate fi destul de neclara din privinta gandurilor care se transpun, Musso a reusit sa nu te faca confuz, claritatea fiind un punct respectat.
 Totul nu este numai lapte si miere, asta mi-a placut, naturaletea faptelor si gandurilor lui Elliot aflate in cele doua ipostaze: ale tanarului indragostit si al batranului nostalgic. Iar Matt, prietenul lui Elliot reuseste sa-ti smulga cateva zambete largi cu replicile lui.

''-Eu zic sa uiti de povestea asta si s-o lasi un pic mai moale la lucru.
-N-ai idee cat de tulburator a fost cosmarul, cat de adevarat parea. A fost atat de... atat de ciudat sa te revezi cand aveai 30 de ani.
-Si chiar crezi ca a fost de la pastilele alea?
-Pai de la ce?
-Poate ai mancat ceva stricat, incerca Matt o explicatie. Dupa parerea mea, mergi prea des la chinezi...
-Termina!
-Vorbesc serios. Nu mai da pe la Chow. Sunt sigur ca rata lui rumenita e de fapt un caine...''

Finalul m-a facut sa vars cateva lacrimi. Nu spun mai multe, o sa stric farmecul:D Dar totul se contureaza frumos pana la urma, chiar prea frumos.
Joaca lui Elliot de-a Dumnezeu a functionat si a reusit ce si-a propus, fara alte consecinte tragice.

Daca doriti sa luati o pauza de la cartile fantasy, cartea asta e perfecta pentru acea pauza. Eu mi-am luat mai multe in ultimul timp:)) Dar asta pentru ca imi plac aceste carti, imi plac mult de tot. 
Pentru ca ''poti face orice, poti gandi orice, poti crede orice, poti avea parte de toata stiinta lumii-daca nu iubesti, nu esti nimic''-Michelle Sauvageot

Alte fragmente selectate de mine din aceasta carte gasiti AICI.

Aceasta postare face parte din campania vALLuntar, initiata de editura All, pentru fiecare comentariu adaugandu-se cate 3 minute de voluntariat, deci comentati, comentati, comentati!:)

22 de comentarii:

  1. Vreau sa citesc cartea dar o sa mai dureze ceva timp , ehh lasa am din belsug:))
    Esti o norocoasa te invidiez(in sensul bun al cuvantului desigur)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, ai timp, cartea nu fuge de la editura:)) Ma invidiezi? N-ai de ce:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti impartasesc total parerea! Eu am citit cartea asta fix acum un an, si pe langa bucuria lecturii am mai avut de castigat si o prietena.ea mi-a cerut cartea si de atunci am ramas prietene f bune.pe langa acest fapt, Guillaume Musso a devenit unul dintre scriitorii mei preferati.Felicitari,ai facut o alegere minunata! ^_^ Livia

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca a fost printre cele mai solicitate carti din campania Valluntar

    RăspundețiȘtergere
  5. De mult timp imi doresc aceasta carte a lui Musso, dar si celelalte. Cred ca sunt superbe!

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie neaparat sa incerc si eu Guillaume Musso! Respect pentru campania celor de la All! :)

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  7.  Asta pentru ca e foarte frumoasa, iar lumea stie asta!:)

    RăspundețiȘtergere
  8.  Si eu mi le doresc pe toate cele scrise de Musso, imi place cum scrie si cred ca merita fiecare banut.:)

    RăspundețiȘtergere
  9.  Asa este, cei de la ALL merita tot respectul pentru tot ce au realizat.:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Scumpa, lansăm o provocare la noi pe blog şi am vrea să ştim părerea ta:). Eşti invitata noastră să participi!
    http://love-for-books.blogspot.com/2012/03/scris-de-blogger.html 

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  11.  Tocmai am citit postarea si da, cred ca voi participa si eu:D

    RăspundețiȘtergere
  12. Suna foarte dragut subiectul cartii, cred ca o sa o adaug pe lista Must Have, mai ales ca vreau sa vad ce se intampla la final:D

    RăspundețiȘtergere
  13.  Te asigur ca n-o sa-ti para rau, cartea e superba!:D

    RăspundețiȘtergere
  14. astazi mi-am luat si eu aceasta carte...am citit pe sarite recenzia, nu vreau sa gasesc ceva care sa-mi strice farmecul lecturii [:D]

    RăspundețiȘtergere
  15. am tot urmarit recenziile, doar spune cineva din greseala pe care dintre cele doua femei din viata lui o salveaza. dar fiecare a vrut sa pastreze misterul :D

    RăspundețiȘtergere
  16.  Si faci foarte bine, e mai placut cand descoperi singur ce se intampla:D

    RăspundețiȘtergere
  17.  Pai daca am spune tot ce se intampla ti-ai pierde interesul pentru carte si nu ai mai citi-o. Nu-i asa ca e mai bine sa vezi tu, cu proprii ochi daca e frumoasa sau nu cartea? Asta e parerea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Minunata carte. Azi dimineata am terminat-o si am scris despre ea. Acum m-am apucat sa caut toate recenziile scrise la ea, de curiozitate cum au perceput-o alti cititori. Ma bucur ca asa dau peste bloguri interesante peste care n-as fi dat altfel. 

    RăspundețiȘtergere
  19. Va multumesc mult! Ma bucur ca cititorilor le sunt pe plac cele scrise de mine, mereu ma straduiesc sa fac totul cat mai bine. Dar sa auzi asta... E minunat!:D

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu am mai auzit de aceasta carte pana acum. Cred ca este interesanta.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)