vineri, 6 ianuarie 2012

Impresii Nu plange sub clar de luna

De acord, poate că în ultima vreme Shelby a făcut câteva greşeli în relaţiile cu băieţii (dar de unde să ştie că Wes „împrumutase” acel Porsche?). Însă mama ei vitregă reacţionează de-a dreptul exagerat când o prinde sărutându-se cu un coleg de liceu. Urmarea? Toate planurile de vară ale fetei sunt anulate, iar ea se vede nevoită să-şi facă bagajele şi să plece într-o tabără de reeducare. Adio rochie de bal! Adio bocanci de mers în drumeţii! Dar Tabăra Semilunii devine un loc interesant când în cale îi apare fermecătorul Austin Bridges al III-lea. Tânărul ascunde însă un teribil secret, pe care i-l dezvăluie noii sale prietene: este vârcolac! Shelby ştie limpede că nu ar trebui să se încurce cu el, dar nu poate întoarce spatele unui tip aflat la greu, mai ales când acesta arată atât de bine!De aici nu mai este decât un pas până la o poveste de iubire, din care nu lipseşte magia clarului de lună…

Ieri  seara mi-am cumparat aceasta carte de la chioscul de ziare, pentru ca auzisem de la altii ca este o carte frumoasa, iar in dimineata asta am terminat-o. Nu prea ma tragea inima sa o citesc, pentru ca este cu varcolaci, pe care nu prea ii agreez, sa spun asa. Nicioadata n-am fost atrasa de povestile cu varcolaci, vampirii sunt la putere pentru mine. Dar am lasat prejudecatile la o parte si am inceput sa citesc.

Prima impresie pe care mi-a lasat-o aceasta carte, la vederea copertii, a fost buna, coperta mi s-a parut simpla, cu bun gust, dar expresiva. Apoi, la primele pagini mi s-a parut ca povestea este scrisa de o amatoare, stilul e extrem de simplu, fara inflorituri, trece direct la subiect. De aceea spun ca mi s-a parut scris de o amatoare, pentru ca la inceputul oricarei carti, m-am obisnuit cu descrierile spatiale, temporale, etc. Ei bine, aici lucrurile stau diferit. Incepe cu un fel de motiv anticipativ, iti dai seama cand vorbeste de lumina lunii, cam ce are sa se intample.

"Lumina lumii are puteri speciale.[...] Te poate face sa te comporti nebuneste, sa-ti asumi riscuri la care nu te-ai gandi niciodata la lumina zilei sau chiar sa te dea complet peste cap. Lumina lunii iti poate schimba radical viata. Si totul incepe atat de simplu...
Tu. El. Luna. Te-ai ars!"

Despre subiectul cartii
Dupa ce ne lasa in suspans, sa ne imaginam putin intriga acestei carti, autoarea ne "teleporteaza" in prezent, prezentul al lui Shelby Locke, o fata normala din Beverly Hills, caruia ii plac intalnirile cu baietii, si care se ataseaza prea repede de acestia. Nu ar fi o problema pentru Shelby, daca ''Iepurasul'' tatalui ei, Priscilla si totodata mama vitrega a eroinei noastre(mama naturala a lui Shelby murise de cancer in urma cu trei ani) nu ar fi atat de preocupata de actiunile acesteia. Priscilla parca vrea cu tot dinadinsul sa o calce pe nervi pe Shelby, si nu numai ca reuseste cu ea, dar reuseste si cu cei care citesc aceasta carte. Pacat ca nu sunt eu in aceasta frumoasa poveste, ca ar fi vazut stele verzi draga de Priscilla:))
Principalul scop al "Iepurasului" este indepartarea lui Shelby de tatal ei, pe care si-asa il vede destul de rar, el stand mai mult in camera lui uitandu-se pe Discovery channel sau fiind la serviciu, aceasta indeplinindu-si scopul dupa ce o prinde pe Shelby sarutandu-se in gradina cu Josh Tilton, tipul momentului, care o invita la balul de sfarsit de an.
Tatal si mama vitrega a lui Shelby(tatal neavand de ales in fata manipulatoarei sale sotii) nu numai ca nu-i dau voie sa mearga la bal dar o si trimit dupa aceasta intamplare in Tabara Semilunii, din a carei brosura aflam ca este cea mai "blanda'' dintre tabere, iar daca Shelby avea sa calce stramb, avea sa fie trimisa in tabara Canionul rosu, cea mai dura dintre toate si intamplator, preferata Priscillei.

"Am rasfoit cateva brosuri si m-am oprit in cele din urma la cea despre Canionul Rosu.
-Preferata Priscillei este descrisa ca o tabara militara in care iti este testata rezistenta. Opt kilometri de alergare prin desert? Parc-ar fi iadul pe pamant!
-Shelby, ai grija cum te exprimi, mi-a soptit Priscilla. Iar aerul de desert poate fi cu adevarat benefic pentru piele. Sunt oameni care platesc mii de dolari ca sa-si testeze rezistenta intr-un spa din desert.
-Nu e un spa, tocmai asta e problema. M-am incruntat la ea, dupa care m-am intors spre tata. Vrei sa alerg prin desert? Sunt un copil chiar asa de rau?
Nu mi-a raspuns, ci a continuat sa rasfoiasca o alta brosura."

Shelby nu are incotro, trebuie sa se resemneze cu faptul ca isi va petrece intreaga vacanta de vara in Tabara Semilunii, "in inima padurilor din Oregon'', in timp ce prietenele sale se vor distra in Cabo si vor cunoaste baieti. Saptamanile trec, Josh se duce la bal cu Sophie Brewer, vicepresedinta Societatii de Recunoastere a Meritelor Liceenilor, iar Shelby ajunge intr-un autocar plin de copii de celebritati, asteptand sa ajunga in tabara. In autocar face cunostinta cu Jenna Grant si cu Ariel DeVoisier, "fata-elf",  mostenitoarea imperiului parfumurilor, care in tabara avea sa fie prietena cea mai buna a eroinei.
Aflandu-se in preajma celebritatilor, Shelby nu se simte deloc confortabil, ea fiind o fata modesta, care nu isi alegea hainele dupa firma, ci dupa aspect si felul in care i se asezau pe corp. Dar surprinzator, dupa ce toata lumea afla ca tatal ei conduce Locke Cosmeceuticals, o firma care produce un fel de crema cu efect ca al botoxului, ea capata popularitate, toti cunoscand aceasta crema si efectele miraculoase pe care le are.

Dupa o scurta oprire, in autobuz urca Austin Bridges al III-lea fiul conducatorului trupei Burning Bridges, care ''-nu era genul de baiat despre care sa spui pe loc ca e dragut, dar, categoric, era genul de la care nu-ti puteai lua ochii. Parul negru ii acoperea fruntea, iar pielea de nuanta maslinei lucea in semiintuneric. Era inalt si avea bratele lungi. Jacheta de piele, un tricou negru asortat, jeansii Levi's si cizmele de motociclist demonstrau ce era orice altceva, dar nu un tanar licean ca si ceilalti baieti din autocar. Dar nu se purta precum tipii adepti ai stilului gotic, imbracati din negru din cap pana-n picioare. Ramasese nemiscat pe intervalul de trecere, ca si cum i-ar fi provocat pe ceilalti sa spuna ceva. Ei, da. Rebelul care face necazuri, existent in orice scoala de care am auzit vreodata, lasat singur sa-si poarte de grija. Baiatul dragut care-ti da intalnire si care-ti distruge viata. Nu eram deloc impresionata de el! Dar cand si-a dat jos ochelarii de soare, m-am trezit uitandu-ma fix in ochii lui adanci de culoarea chihlimbarului.''
Hot, nu-i asa? Sa vedeti ce urmeaza!
 Autobuzul are o pana de cauciuc, si in timp ce calatorii coboara sa se dezmorteasca si sa astepte autobuzul care il va inlocui pe cel cu pana, un baiat, Charles Morton, fiul unui ziarist de scandal si care mai tarziu se va dovedi o mare "durere in fund", se desparte de grup fara ca acestia sa observe decat dupa ce era departe, si porneste de unul singur prin padurea plina de lighioane.
Austin descopera ca Charles, inainte de a fugi, i-a furat rucsacul asa ca porneste si el in padure, in cautarea lui.
Binenteles ca Shelby nu putea sta linistita in preajma grupului de calatori, ingrijorata fiind de soarta celor doi baieti, si avand o mare cantitate de nesabuinta in ea, ii fenteaza pe toti si pleaca si ea dupa cei doi baieti, in padurea plina de pericole. Dupa o cazatura zdravana intr-o mica prapastie care o face pe Shelby sa arate ''ca o mistrie de gradina", si o confruntare cu o puma, fata se intalneste in padure cu Austin. Ei petrec un timp singuri in padure, si astfel Shelby afla ca Austin nu este un arogant cum crezuse la inceput, ci ca este un baiat chiar dragut, si cu accent englezesc pe deasupra. Dupa asta, cei doi se intalnesc cu Charles si cu domnul Winters, directorul taberei, care si el plecase in cautarea baietilor, mai tarziu cu totii ajung in Tabara Semilunii.
Vara "minunata'' a lui Shelby a inceput, ea trebuie sa suporte consecintele fugii in padure, dar totul nu e chiar atat de rau cum credea, in mare parte datorita prezentei lui Austin. Cei doi dezvolta o legatura, la inceput de prietenie, mai tarziu ceva mai mult, iar Austin, pentru ca incepe sa capete incredere in Shelby, ii spune secretul sau teribil. Dar lucrurile nu mai sunt atat de simple pentru Shelby dupa aflarea acestuia, deodata simtindu-se in pericol in prezenta celui care cu putin timp in urma ii inspira siguranta. Ea are de trecut mai multe probe, principala fiind cea de curaj.

Finalul este surprinzator, nu ma asteptam sa se desfasoare lucrurile chiar asa, dar m-am bucurat foarte mult. Atat de mult incat aveam pe fata un zambet tamp, imaginandu-mi finalul fericit al lui Shelby, intr-un fel invidiind-o pentru tot. Felul ei de a fi, curajul, norocul, relatia cu Austin, sinceritatea, puterea ei de a spune tot ce gandeste fara prea multa dificultate, lejeritatea cu care trateaza problemele delicate si nu in ultimul rand, nepasarea fata de barfele celor ''dependenti de senzational".

Personajul preferat: Clar Shelby. La inceput mi s-a parut cam naiva, dar mai tarziu mi-am dat seama ca este o fata foarte puternica si curajoasa, pe care nu ai cum sa nu o indragesti. Belelele in care se baga de buna voie si nesilita de nimeni te fac sa zambesti cu siguranta si sarcasmul pe care autoarea Heather Davis stie extrem de bine sa-l foloseasca, o infatiseaza ca o persoana cu picioarele pe pamant.

Ce mi-a placut:aproape totul, nu am ceva major de reprosat, cartea a fost bine construita.
Ce nu mi-a placut: as fi vrut sa arate mai mult din cele petrecute cu Shelby, dupa ce ajunge in Canionul rosu si pana la terminarea vacantei de vara. Si sa aflu mai multe despre relatia acesteia cu Austin si Ariel, de dupa intamplarile petrecute in Tabara Semilunii.

 Pana la urma, aceasta carte m-a surprins total, nu ma asteptam sa ma captiveze atat de tare, dar s-a intamplat, si am ras atat de mult la intamplarile prin care trece Shelby cum n-am mai ras de mult timp.
Impresia de la inceput, cum ca aceasta carte pare scrisa de o amatoare s-a schimbat, pana la final autoarea dezvaluind abilitatile sale de scriere.

Va recomand aceasta carte din toata inima, o sa va placa la fel de mult, cum mi-a placut si mie, si daca va grabiti, poate o mai gasiti la chiosc, costa doar 11 lei cu revista Bravo, un chilipir.

10 comentarii:

  1. Si eu am citit cartea si m-a surprins placut. <3 Abia astept sa apara si continuarea (Sometimes by moonlight)
    Imi place blogul tau! ^^ O sa te vizitez mai des.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-a placut cartea, dar as fi dorit sa fie mai lunga sa aflu mai multe despre Shelby si Austin. Ai incercat continuarea? Este la fel de draguta, dar foarte scurta si se termina atat de brusc. Totusi merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu am citit continuarea, dar as vrea foarte mult sa o fac. Presupun ca ai citit-o in engleza, nu? Ca nu am vazut la nicio editura romana vol 2:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da am citit-o in engleza. Ma gandeam sa ma apuc sa traduc in romana macar o parte si sa o pun pe blog sau undeva pe internet pentru cei care vor sa citeasca in romana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, ai planuri mari, dar nu e greu? Ma refer ca o carte are multe pagini si necesita mult timp:) Dar ar fi frumos pentru fanii cartii:) Daca ai nevoie de ajutor, pot sa te ajut si eu:)

    RăspundețiȘtergere
  6. E mai mult o nuvela decat o carte din pacate. Cred ca are 90 de pagini. Am mai incercat sa fac traduceri, din pacate m-am oprit pe la pagina 35 :) Sper ca asta va merge mai bine. Ajutorul ar fi bine venit :)

    RăspundețiȘtergere
  7. As fi incantata sa te ajut:) Ai vreun id de messenger, ca sa putem comunica mai usor, sau facebook? Da-mi add daca ai, gasesti la contact datele mele:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Concurs pe blogul meu: http://niaharasworld.wordpress.com/2012/02/02/concurs-februarie-2012/

    RăspundețiȘtergere
  9. De curand am terminat-o si eu. Chiar e frumoasa! Ma intreb cum va fi vol. 2:-?

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)