joi, 10 mai 2012

Recenzie: ''Naluca si Naucul''-Stacey Kade


Alona Dare e pentru multi dintre elevii de la Groundsboro High intruchiparea perfectiunii.  Arata trasnet, blonda cu ochi albastri si un trup de invidiat, e sefa majoretelor, toata lumea ii asculta ordinele cu sfintenie si a fost aleasa de trei ori la rand Regina Balului, nivelul popularitatii ei nefiind nicicand mai mare de atat.
Poate vei spune ca e o persoana superficiala, o blonda cu creier de gaina. 

Dar stai! Ai dreptate… Alona chiar e superficiala. Ea ar spune doar ca ii pasa de cum arata si ti-ar arunca o privire si un zambet zeflemitor, care cu siguranta te-ar face sa intri in pamant. Si imediat dupa aceea ai fi exclus din inalta ierarhie din liceu, dorindu-ti sa dispari de pe fata pamantului de umilinta.

In privinta creierului de gaina, m-as gandi de doua ori. Alona nu e proasta. Ba dimpotriva, e nevoie de multa istetime sa convingi atatia oameni sa te voteze trei ani consecutivi Regina Balului si sa-ti mentii locul  din varful piramidei popularitatii.  E destul de inteligenta, doar ca inteligenta ei a fost directionata intr-o alta parte.  Alona stie asta.
Dar ceva o schimba, odata cu superficialitatea ei. Poate faptul ca un autobuz plin cu tocilari a ucis-o, lasand-o fara vlaga, intinsa pe asfaltul incins? Poate… Dar si faptul ca dupa ce a fost omorata s-a putut RIDICA de pe sosea a avut un rol important. Atunci a aflat ca fantomele nu sunt DOAR niste povesti de adormit copiii, ea insasi devenind una, dupa „micul accident”. Si de atunci, a avut parte de muuulte peripetii…
A luat parte la inmormantarea ei, s-a vazut ingropata la doi metri sub pamant, in timp ce jumatate din oras plangea pentru ea. Toti cei care aproape i se inclinau la picioare  cand era IN VIATA, acum  vorbesc numai lucruri rele la adresa ei, iar pe deasupra, a aflat ca Misty, cea mai buna prietena a ei, a tradat-o la nici macar doua zile dupa nefericitul accident si s-a combinat cu Chris, iubitul ei. 
 O nimica toata, nu? Ba deloc! Alona cunoaste iadul in primele 3 zile dupa moarte. Sa-i vezi pe cei in care aveai inceredere tradandu-te in halul asta… nu e usor. 

Cand era in viata, ii pasa mai mult de aparente si de popularitatea ei. De aceea a reusit cu brio sa ascunda cel mai de pret secret al ei, „mica ei problema” ramanand la fel de muta ca un cimitir noaptea.
Acum ii e dor de orele plictisitoare de la scoala. Ii e dor de multe…
 Hoinareste fara sens prin holurile scolii, amintindu-si de momentele cand fiinta ei inca era solida. Dar nimic nu o ajuta, se simte mai singura ca oricand. A incercat chiar si sa le atraga atentia celor vii, dar fara nici un rezultat, ei nu o pot auzi.
Mergand pe coridorul scolii il vede pe Will Killian, unul dintre cei mai mare ratati ai scolii, razand. Razand de ea. Dar cum e posibil? Stai, asta inseamna ca el o vede…

Si de aici incepe aventura, fratilor! Cu adevarat o aventura!

Alona realizeaza ca Will o poate vedea si auzi, asa ca ii face capul calendar, punandu-i intrebari cu privire la micul ei „defect de traire”. Dar asta nu e tot. O droaie de fantome, unele mai agasante ca altele, il hartuiesc pe Will, fiecare din ele avand  cate o „mica dorinta’’ pe care numai el o poate indeplini.
Killian a avut de-a face cu situatia asta de cand era mic copil. Ceva de genul: scrie o scrisoare unui om pe care nici macar nu-l cunosti, din partea bunicului sau mort din timpul Razboiului Mondial, si asteapta-te dupa aceea sa te creada sanatos la cap!
Grea povara s-a mai abatut asupra lui Will! Toate vocile nenorocitelor de fantome ii aduc numai probleme. Asta pe langa  durerea de cap care il face sa-si doreasca sa fie mort.
Si pentru ca toate astea nu erau de ajuns(?!), Alona Dare, cea mai populara fata din scoala, moarta de curand, s-a intors sub forma de fantoma si-i demonstreaza ca e o pacoste desavarsita, chiar mai mare ca atunci cand era in viata.
Dar Alona, ca sa ajunga la el, face ceva la care se pricepe foarte bine. Ii pune pe ceilalti la punct(adica pe celelalte fantome avide dupa atentia lui Will:D) si reuseste sa le indeparteze de el. Pentru baiatul care si-a trait viata non-stop auzind voci enervante de fantome, asta conteaza mult, pentru el momentele rare de liniste sunt nepretuite.
Pentru ca Alona pare sa-l bantuie încontinuu, Will incepe sa o cunoasca, desi la inceput nu-si dorea decat sa dispara cat mai repede din fata ochilor lui, mai apoi situatia intorcandu-se fix pe dos. Incepe sa vada adevarata fata a ei, total diferita de ce isi inchipuia el. 
Doar pentru ca totul se straduieste sa-i arate lui Will ca se poate si mai rau de atat, o fantoma agresiva pare a fi pe urmele lui, facandu-i zile negre. Chiar ca mai rau de atat nu se poate…
Dar incredibil de egoista Alona Dare, superficiala Regina a Balului, il surprinde cu o miscare de necrezut, acela fiind momentul in care Will isi da seama ca a gresit ataaat de mult in privinta ei.

Daca doriti sa luati o pauza si o gura de aer proaspat, cartea asta e  mai mult decat potrivita pentru asta. Contine multe parti amuzante, care pun pariu ca te vor lasa cu un zambet(sau un hohot) maaare  pe fata. E usoara de citit, si nu are decat vreo 300 de pagini.
 Asta inseamna ca o poti termina de citit in mai putin de o zi daca te pui serios pe treaba. E frumoasa, lejera, si te invata lucruri pretioase despre viata, cum ar fi ca trebuie sa te bucuri de fiecare moment pe care il ai pentru ca nu stii daca vei mai avea altul, si ca aparentele pot fi extrem de inselatoare. Putem crede toata viata ca am ajuns sa cunoastem o persoana si intr-o secunda putem realiza cat de mult ne-am inselat.

Nota: 4/5




3 comentarii:

Spune-ti parerea! ;)