sâmbătă, 12 mai 2012

Carti din toate domeniile #1: Mitologie

 Dintotdeauna mi s-a parut interesanta mitologia. Imi placeau povestile cu razboiul troian, cu stramosii nostri daci, cu zeii greci si romani, zeitele Atena, Afrodia, Hera, Diana si multe altele, dar si legenda lui Romulus si a lui Remus. Nu conteaza a carui popor era mitologia, de cate ori imi pica in mana o astfel de carte, o devoram fara sa clipesc, nu ca astazi s-ar fi schimbat ceva. :D

 Si se pare ca imi foloseste, atat la bagajul de cunostinte cat si la literatura romana.  

Mitologia greaca 

Autor: Guus Houtzager

Editura: Corint

Aceasta enciclopedie va introduce in lumea bogata si fascinanta a mitologiei grecesti. Sunt prezentati principalii zei, semizei, eroi si alte personaje mitologice create de grecii antici. In introducerea cuprinzatoare a cartii, sunt oferite amanunte semnificative despre felul in care au aparut miturile, precum si despre sensurile filosofice ale acestora.
      Lucrarea cuprinde: 500 de ilustratii color, mitologia greaca de la Ahile la Zeus, mituri care au captivat omenirea timp de mii de ani, cele mai vechi povesti din istoria Europei, originea si semnificatia unor sintagme, precum forta herculeeana, ras homeric, munca de Sisif, chinurile lui Tantal, firul Ariadnei, calcaiul lui Ahile, panza Penelopei etc.




Mitologia romana

Autor: Florence Noiville
Editura: Meteor Press

 Pentru a da un sens vietii si aspiratiilor lor, pentru a-si explica locul in univers si destinul, oamenii au imaginat, din cele mai vechi timpuri, o dimensiune supranaturala a lumii inconjuratoare.

Pentru romani, zeii sunt prezenti peste tot. De la fondarea Romei de catre Remulus si Remus, pana la declinul Imperiului, zeii ii inspira, deci, pe eroi sau pe simplii muritori, indruma faptele regilor si imparatilor. Si, prin complicatele lor relatii de familie sau prin ambitiile lor, ei sunt aceia care scriu destinul Romei si al locuitorilor acesteia.
Cartea "Mitologia romana" a fost publicata in categoria Beletristica / Mitologie, a fost scrisa de Florence Noiville si a fost publicata de editura Meteor Press.
 
Mitologie romaneasca
Autor: Marcel Olinescu
Editura: Saelcum
13 x 20 cm
500 p.
  Cartea reprezinta pentru etnologi, dar si pentru publicul larg, un bogat tezaur de traditii, credinte si legende din fondul mitologic romanesc. Reeditarea ei dupa 80 de ani constituie un act de restituire culturala si de pretuire fata de carturarul roman.
 








Mitologia chineza
Autor: Claude Helft
Editura: Meteor Press

La inceputul lumii, cerul si pamantul contopite formau un ou. P'an Ku a crescut aici timp de 18 000 de ani. El semana atunci cu un gigant, un extraordinar gigant. El se trezeste si, dintr-o lovitura de secure, isi despica adapostul, oul cerului si al pamantului.
Si lumea ia nastere, caci lovitura de secure a lui P'an Ku separa cerul, care se ridica, de pamantul, ce coboara 18 000 de ani mai tarziu, pieptul, pantecele, bratele si picioarele lui P'an Ku devin munti, ochii sai, soarele si luna. Respiratia sa se confunda cu norii si vantul. Vocea sa bubuie impreuna cu tunetul. Sangele sau formeaza raurile. Parul sau se ridica sub forma de arbori, iar barba ii straluceste printre stele, iar degetele i se preschimba in... fiinte umane.



Mitologia tracilor 

 Autor: Sorin Paliga
Editura: Meteor Press

        O lucrare, fie şi succintă cum este aceasta, care doreşte să aborde credinţele, mitologia şi religia tracilor trebuie să răspundă unor întrebări esenţiale:
- când, unde şi cum s-au format şi s-au răspândit tracii
- au avut tracii un sistem mitologic închegat?
- au avut un sistem religios, cu alte cuvinte, au avut un sistem instituţional al sacralităţii?
- cum s-a produs romanizarea tracilor şi până la ce dată putem vorbi de traci în sens etnic, lingvistic şi cultural?



Daca doriti sa aflati mai multe despre aceste carti, dati click pe imagini. 
surse:

3 comentarii:

  1. si pe mine ma atrag chestiile astea:X:X:X sper ca o sa imi cumpar si eu niste carti ca aceastea...eu zic ca merita

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu zic la fel:D Eu am cateva carti despre mitologie, dar parca niciodata nu sunt de ajuns. Vrei tot mai mult si mai mult...:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie imi plac mult cartile despre mitologie. Preferatele mele sunt despre mitologia greaca, mitologia nordica si mitologia japoneza.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)