luni, 28 mai 2012

Cum esti afectat de lipsa cititului?

Cu dezamăgire am constatat în ultima vreme că foarte mulţi tineri nu mai citesc. La întrebarea: „Când ai citit ultima carte?” am primit răspunsuri de genul: „Nu am citit decât lecturile obligatorii din şcoală.”

Cum sunt oamenii afectaţi de lipsa cititului?
În primul rând exprimarea le este greoaie, de cele mai multe ori. Nu-şi găsesc cuvintele, se bâlbâie, iar atunci când reuşesc să le găsească sunt dintre cele mai simple. Bagajul de cunoştinţe le este oarecum limitat, iar de cultură generală nici nu poate fi vorba.

OK. Trebuie să recunosc faptul că bagajul de cunoştinţe  este condiţionat de mai mulţi factori, cum ar fi mediul social din care fac parte (anturajul), mediul social din care provin (educaţia de acasă), mediul în care s-au educat (şcoala, facultatea) sau mediul în care activează profesional (serviciul).
Tot timpul învăţăm. În funcţie de oamenii care sunt în jurul nostru obţinem informaţii din diverse domenii. De exemplu: dacă ai un prieten care lucrează în domeniul bancar, fără să vrei obţii informaţii despre credite, dobânzi, cursuri valutare şi altele despre care prietenul ar putea vorbi într-o discuţie amicală; dacă ai un prieten medic, ai putea fi la curent cu nu-ştiu-ce medicament miraculos nou apărut pe piaţă.
Ceea ce vreau să spun este că informaţiile pe care le acumulezi şi cunoştinţele pe care le dobândeşti în timp sunt influenţate în mod direct de oamenii cu care te asociezi.
...continuarea 

Un articol interesant, după părerea mea, merită citit. Sunt de acord cu el, cititul mă ajută mult, atât la dezvoltarea vocabularului cât și la dezvoltarea imaginației și consider că e indispensabil.
Care e părerea ta? Cititul te ajută?

6 comentarii:

  1. pai pot sa afirm -din pacate- ca inainte sa fi inceput " febra " asta cu cartile fantasy, ma apucam de o carte numai cand ma punea tata. Dar de cand am inceput sa-mi tot cumpar carti, imi simt goala viata cand nu citesc...adica daca imi rog prietena da-mi mai imprumute o carte si o uita, toata ziua ma simt goala, simt ca nu am ce face pur si simplu. sunt dependenta de citit: la masa, in masina, la scoala, acasa :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu cum e:D Eu am inceput cam prin 2009 cu cititul si de atunci... tot citesc, am devenit dependenta:))

    RăspundețiȘtergere
  3. "Tot timpul invatam". Se spune ca un om este batran atunci cand se opreste din invatat, dar daca invata toata viata, atunci ramane vesnic tanar:). E doar un citat afisat pe coridorul scolii mele.
    Frumos si trist articolul. Chiar daca tot mai multi tineri se plang de plictiseala, foarte putini se gandesc sa se apuce de lectura...

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos citatul si foarte adevarat! Iar tinerii... prefera mai degraba sa se plictiseasca decat sa citeasca.

    Patesc de multe ori, cand citesc la scoala, sa fiu intrebata de ce tot citesc atat. Stiu atunci ca orice as face, pe unii nu voi reusi sa-i conving sa inteleaga de ce, daramite sa-i convig sa citeasca, dar zambesc in sinea mea de fiecare data cand corup cate o persoana:D
    Sunt responsabila de coruperea a peste 10 persoane si nu ma dau batuta. Incet, incet, se castiga razboiul... :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Când îi văd pe emochiii ăia cu feţe de milogi care spun "măăh, mie nu-mi place să citesc deloc, mai bine stau pe facebook" îmi vine să-i dau cu capul de pereţi x.x E clar ce fel de viitor o să aibă România cu inteligenţi drintr-ăştia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, si eu am aceeasi reactie...X_X Ma apuca disperarea cand ma gandesc... Si ce-i mai rau, ei habar n-au ce pierd.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)