vineri, 27 aprilie 2012

Recenzie „Fata de hartie’’-Guillaume Musso


Cartea asta e de departe cartea pe care am asteptat-o cel mai mult timp si cu cea mai multa nerabdare. De cand am citit descrierea de pe site-ul editurii All si recenziile de pe blogurile cu carti, m-a fermecat. Nu stiu de ce, dar nicio carte nu m-a atras cum m-a atras cartea asta. Pana cand a ajuns in mainile mele, nu incetam sa ma gandesc la ea si la cum as putea face sa o citesc. Biblioteca orasului m-a dezamagit, nu o aveau acolo, asa ca am cumparat-o, iar acum sunt mandra posesoare a unui exemplar al cartii lui Guillaume Musso. Poate va intrebati ce e atat de interesant la cartea asta… Orice v-as spune, nu va fi de ajuns sa descriu cat de mult mi-a placut …

Tom Boyd este un scriitor de romane devenit faimos pentru cartile sale fantastice si pentru realatia cu celebra pianista Aurore Valancourt. Cei doi traiesc o frumoasa poveste de iubire, fara complicatii, atat cat dureaza. Pentru ca Tom o iubeste nespus de mult pe Aurore, decide sa faca marele pas cu ea, sa o ceara de sotie. Dar in momentul in care el ingenuncheaza, frivola Aurore ii respinge cererea in casatorie si il paraseste. Lumea perfecta a lui Tom se destrama, iar el incearca sa uite de deceptia traita cu ajutorul  unui cocktail din analgezice, anxiolitice, somnifere si antidepresive, traind urmatoarele luni intr-o profunda uitare, insotita de o si mai profunda durere. Se izoleaza de toti si de toate si traieste mai mult ca sa doarma, asa fiind capabil sa uite mai usor. Insa fanii asteapta urmatoarele lui carti, la fel si editorul, o multime de oameni il zoresc sa scrie ultimul roman din trilogia care-i adusese succesul.

Fiind pus in fata calculatorului, Tom realizeaza ca odata ce relatia lui cu Aurore s-a destramat si imaginatia lui a disparut, el suferind de asa-numitul sindrom al paginii albe, incapabil sa mai scrie.
Prietenii lui din copilarie, Milo si Carole, ii sar in ajutor  si incearca sa-l scoata din starea constanta de depresie, dar degeaba. Nimic nu-l poate face sa nu o mai iubeasca pe Aurore. Si pentru ca lucrurile nu puteau sa nu mearga mai prost de atat, Milo, totodata si agentul lui Tom,  il anunta pe acesta ca este falit, iar in curand va fi evacuat din propria casa. Singura salvare a lui e sa termine romanul, dar cum sa o faca in conditiile in care nu este in stare de asta?
Revoltat datorita situatiei in care se afla, falit si cu inima sfasiata, Tom alege inca o data sa se piarda in patul mare din camera lui, in lumea visului.
 Un zgomot mare il trezeste in zori si gaseste intrega casa vraiste, ca dupa un uragan, iar in mijlocul ei o „silueta feminina, zvelta si firava, se detasa ca o umbra chinezeasca in lumina albastrie a noptii de afara.”
Enervat pana la culme ca o straina intrase in casa lui si facuse dezordinea aceea, Tom o ia la intrebari in privinta prezentei sale la el in casa. Fata ii spune ca numele ei e Billie si ca se astepta ca el sa o recunoasca, dar Tom ii spune ca nu cunoaste nicio Billie. Abia cand ii spune numele intreg-Billie Donelly-ii pica fisa si isi da seama ca asta e numele unui personaj din cartile lui. Iar cand fata ii spune acelasi lucru, ca ea e Billie a lui, din romanele create de el, el crede ca ea, presupusa „Billie’’,  e o fanatica nebuna care incearca cu orice pret sa-l scoata din pepeni.
Insa cand fata ii demonstreaza ca e intr-adevar Billie pentru ca stie detalii legate de viata personajului Billie, detalii pe care numai Tom, autorul, le stia,  el devine si mai bulversat de acest fapt extraordinar. Cum poate un personaj sa ia viata, sa stea in fata lui si chiar sa il ia la rost?
Apoi Billie ii spune ca trebuie sa scrie romanul daca vrea sa o recupereze pe Aurore. Cei doi semneaza un contract potrivit caruia Billie trebuie sa i-o aduca pe Aurore inapoi, iar Tom trebuie sa termine cartea, dupa care amandoi, inarmati cu vointa, pleaca in cautarea Aurorei, trecand prin nenumarate intamplari incredibile. Petrecand mai mult timp cu ea, Tom realizeaza ca Billie e o fiinta uimitoare si nu-i vine sa creada ca el este creatorul ei.
 Cand Billie isi facuse „intrarea’’ in lumea reala, ea venise cazand din cartile lui Tom, fiecare carte a lui terminandu-se la pagina 266, pana la finalul fiecarui exemplar  existand doar foi albe. Editorul hotaraste sa distruga toate acele carti defecte, insa o singura carte scapa de la distrugere.
 Acela e momentul in care Tom, Milo si Carole afla ca viata lui Billie  e strict legata de singurul volum ramas intreg. Aflat la un pas de a o pierde definitiv pe Billie datorita unei boli grave si datorita legaturii sale cu ultima carte, aflata la un pas de distrugere, Tom isi da seama ca nu pe Aurore o vrea, ci pe Billie.  Si ca sa o mentina in viata, el trebuie sa scrie neintrerupt, zi si noapte, la romanul sau, ca in final sa o poata trimite in lumea ei imaginara, condamnat sa traiasca din nou cu inima sfasiata din pricina iubirii-insa de aceasta data Billie nu va mai fi langa el, sa-l salveze.

Format carte: b5 130x200
Numar pagini: 440
Culoare interior: alb negru
ISBN: 978-973-724-310-2
Data publicatie: 23.11.2010
Colectie: literatura universala

Nu pot descrie in cuvinte cat de mult mi-a placut acest roman. Se spune ca e cel mai bun al lui Musso. Nu stiu ce sa zic, am mai citit „Vei fi acolo?’’, tot de Guillaume si a fost si aceea o carte superba. La fel si aceasta, ceea ce face ca raspunsul la intrebarea „care e mai buna?’’ sa fie greu de dat. Amandoua mi-au placut foarte mult, scriitorul are un stil aparte de scriere, unic as putea spune. 
Iar finalul mi s-a parut cel mai bun din cate am citit pana acum. Daca pana la el erai lipsit total de speranta ca lucrurile s-ar putea schimba in bine, uite ca se aranjeaza totul foarte frumos si la ultima pagina ramai cu o senzatie placuta, de neuitat…

Ati citit ''Fata de hartie''? V-a placut? Astept raspunsurile voastre...:) 
 

5 comentarii:

  1. Ai luat Disqus? :) Cel mai dragut lucru ce s-a putut intampla azi. Glumesc doar:*.
    Efectiv ador coperta cartii asteia! De descriere nici nu mai zic:).

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Nu, nu l-am luat, dar am facut niste modificari la blog si nu a mai mers dupa asta:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt si eu curioasa despre cartea asta :D Sper sa o citesc pe la vara cel tarziu C:
    Frumoasa recenzia!

    RăspundețiȘtergere
  4. e romanul meu preferat, pot spune, dar totuși, nici una din cărțile lui Musso nu m-a dezamăgit :)

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)