marți, 10 aprilie 2012

Recenzie: “Jocurile Foamei”(“Jocurile Foamei” vol. 1), de Suzanne Collins


           Dupa dezastrele, secetele, furtunile, razboaiele brutale, s-a inaltat din cenusa Panemul, tara numita candva America de Nord. Rezultatul tuturor acestora a fost un Capitoliu stralucitor, deosebit de avansat si inconjurat de 13 districte.
 Dupa un timp, cetatenii districtelor s-au revoltat impotriva Capitoliului. Acele zile s-au numit Zilele Negre. 12 au fost infrante, iar cel de al 13-lea a fost ras de pe fata pamantului, ca sa serveasca drept exemplu rebelilor.
 Astfel, s-au hotarat legi noi, iar Capitoliul, pentru a le aminti in fiecare an oamenilor ca Zilele Negre nu trebuie sa se repete, a creat Jocurile Foamei. Fiecare dintre cele 12 districte trebuie sa aleaga o fata si un baiat, acestia numiti tributuri. 
Cei 24 sunt inchisi intr-o arena si trebuie sa supravietuiasca atat foamei distrugatoare dar si celorlate tributuri care atenteaza fiecare la viata celuilalt. Ultimul tribut care ramane in viata castiga.

Aceasta carte ne prezinta viata unei fete de 16 ani, numita Katniss Everdeen, aceasta locuind in Districtul 12, unde oamenii sufera adesea de foame. De aceea, copii intre 12 si 18 ani, cei care au obligatia sa fie inscrisi la Jocurile Foamei, se pot inscrie de asemenea si pentru tesere, rezerve de grau si alte alimente care le vor ajunge pentru un an.
 Din pacate sora lui Katniss, Primrose, este aleasa tribut in cea de-a 74-a editie a Jocurilor Foamei, in ciuda faptului ca intra la extragere doar o data, avand varsta de 12 ani. Katniss se ofera voluntara in locul surorii ei, nesuportand ideea ca firava ei surioara sa moara in acea arena blestemata. 
Astfel, ea impreuna cu un baiat pe nume  Peeta Mellark, sunt alesi tributurile Districtului 12 si acestia trebuie sa se lupte in arena impreuna cu celelalte tributuri din restul districtelor. Cei doi vor fi ajutati de Effie Trinket, reprezentanta oficiala a Districtului 12, stilistul Cinna si mentorul Haymitch Abernathy pentru a arata cat mai bine si a atrage sponsorii de partea lor. Odata intrata in Jocurile Foamei, Katniss nu se poate baza decat pe ea insasi, pe abilitatile ei de a vana si de a trage cu arcul.
Cine va reusi sa ramana in viata? Ce va face Katniss in arena?

Autor:Suzanne Collins
Titlu original: The Hunger  Games
Traducere de: Ana-Veronica Mircea
Colectia: Suspans
ISBN: 978-606-579-288-3
Numar pagini: 312
Format: Hardcover 145x215
Aparitie: Nov 2011

Parerea mea: Daca nu as fi vazut trailer-ul filmului, nu as fi citit cartile. Mi-a placut povestea si astfel am inceput sa citesc. E o uimitoare poveste de supravietuire, din care fiecare avem cate ceva de invatat.

Seria”Jocurile Foamei” este formata din trei volume: “Jocurile Foamei”, “Sfidarea” si “Revolta”.

Citate:
“-Va multumesc, spun, cu vocea suava. In Districtul 12 nu ne prea straduim sa aratam bine.
Asta ii castiga pe de-a-ntregul.
-Sigur ca nu, biata de tine! zice Octavia, inclestandu-si mainile, indurerata pentru mine.
-Dar nu-ti face griji, adauga Venia. Cand termina Cinna cu tine, o sa fii absolut superba!”


“-Nu fi ridicola, Katniss. Cum ai putea sa cunosti o avox? se rasteste Effie. Ideea in sine e ridicola.
-Ce inseamna avox? intreb, prosteste.
-Cineva care a comis o nelegiuire. I-au taiat limba, ca sa nu poata vorbi, spuse Haysmitch. Presupun ca e un soi de tradatoare. E putin probabil s-o cunosti.’’

 Recenzenta: Elena Zaharia

11 comentarii:

  1. Tocmai citesc primul volum și este.. WOW! Seria asta chiar merită citită din toate punctele de vedere! :)

    RăspundețiȘtergere
  2.  Eu ieri am terminat de citit volumul 2 si da, e WOW... Seria ocupa locul 1 in topul meu. Momentan...:D

    RăspundețiȘtergere
  3. of! O vreau asa de muuuuuuuuult!!
    Nici filmu nu l.am vazut:(
    Cand o sa prind ocazia sa o citesc:)) pf.. cred ca va fi ce.a mai fericita zi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daaa:X:X..Ador seria..Si filmul a fost superb:X..Dar oricum cartea a fost mult mai detaliata

    RăspundețiȘtergere
  5. Rose (rose-books.blogspot.com)marți, 10 aprilie 2012 la 10:46:00 EEST

    Gosh, cred că sunt singura persoană de pe Terra care încă nu a citit cartea! x.x Oricum, recenzia e grozavă şi mă bucur că ţi-a plăcut cartea :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu nu esti singura..:))>.Mai stiu cateva persoane:)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit cartea în întregime în nici 24 de ore :)) A fost GENIALĂ! Deşi la final mi-a fost aşa de milă de Peeta! Katniss a fost la înălţime pe tot parcursul cărţii, deşi nu mă aşteptam ca până la urmă să se alieze cu Rue sau Peeta. A fost super şi Hamylton, uau a fost trează multă vreme :)))
    N-am decât cuvinte de laudă pentru carte:D Abia aştept să citesc volumul doi. Îmi e dor de Gale, mi-a fost drag de la început :)) Şi cât a fost ea în arenă aş fi vrut să fie măcar o parte care să spună ce simte el :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Citatele...nu sunt intocmai niste citate :(

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi cer scuze pentru asta. Voi inlocui citatele cu cateva mai sugestive si mai frumoase, de indata ce voi putea. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Jocurile Foamei
    de Suzanne Collins

    “Imaginamdu-mi casa mea,simt durerea singuratatii.Ziua asta e nesfarsita.Oare azi-dimineata am mancat mure impreuna cu Gale?Pare sa fi fost cu o viata in urma.Ca un vis lung,transformat in cosmar.Poate , daca adorm , o sa ma trezesc din nou in Districtul 12, acolo unde mi- e locul.”
    “Incerc sa-mi imaginez,pentru o clipa ,ce-ar putea fi in capul acestei femei.Ce ganduri i-l umplu cand e treaza ?Ce vise i-l cutreiera noaptea?N-am nici cea mai vaga idee.”
    “Am nevoie de cinci secunde ca sa-mi dau seama ca n-o sa pot dormi .Si am o nevoie disperata de somn pentr ca, in arena ,orice secunda in care voi ceda in fata oboselii va fi o onvitatie la moarte”
    “Singurul lucru care imi distrage atentia e privelistea pe care o zaresc prin ferestre in timp ce plutim pe deasupra orasului si apoi a salbaticiei din afara lui.Asa e imagine ape care o vad pasarile.Cu deosebire ca ele sunt libere si in siguranta .Exact asa cum nu sunt eu.”
    “Toate celelalte simturi imi dispar , iar dorinta de a supravietui preia controlul .N-am cand sa judec daca o miscare e sau nu corecta .Cand aud un suierat , actionez sau mor.”
    “Simpla intindere a membrelor imi cere un efort imens.Ma doare in atat de multe locuri , incat nu merita sa fac un inventar.”
    “Ranile mele pe cale de a se vindeca, mintea inca putin cam tulbure din cauza veninului,caldura trupului lui Rue, aflat alaturi , capul ei rezemat pe umarul meu mi-au dat senzatia ca ma aflu in siguranta.Si pentru prima oara realizez cat de singura m-am simtit in arena. Cat de reconfortanta poate fi prezenta unei fiinte umane.”
    “Ramanem asa o vreme ,inclestati intr-o imbratisare , simtindu-ne unul pe celalalt , simtind lumina soarelui, fosnetul frunzelor cazute la picioarele noastre.Pe urma fara nici un cuvant , ne despartim si o pornim catre lac.”
    “Singurul semn al scurgerii timpului e cerul , miscarea subtila a lunii .Si Peeta incepe sa mi-o arate insistand s-o urmaresc si,uneori, simt cate o palpaire de speranta inainte de a ma scufunda iarasi in chinul noptii.”
    “Vreau sa-I spun ca e nedrept.Ca eram doi straini . Ca am facut ce-a trebuit ca sa ramanem in viata si ca sa supravietuim amandoi in arena.Ca nu pot sa-I explic ce ma leaga de Gale , pentru ca n-o stiu nici eu insami.Ca n-are rost sa ma iubeasca , fiindca oricum n-o sa ma marit nicioadata sa ca o sa sfarseasac prin a ma uri mai tarziu , in loc s-o faca mai curand.”
    “As vrea sa-I spun si cat de mult ii simt déjà lipsa .Dar n-ar fi cinstit din partea mea .Asa ca stam pur si simplu alaturi , in tacere , privind cum se contureaza in jur mica noastra gara.Vad camerele de luat vederi inghesuite pe peron .”
    “Cu coada ochiului , il zaresc pe Peeta intinzandu-mi mana.Il privesc nesigura.
    -Inca o data?Pentru public?
    N-a spus-o cu manie . In glasul lui pustiit nu e nimic, ceea ce mi se pare mai grav.Baiatul cu painea imi scapa déjà printre degete.Ii iau mana si i-o strang cu putere , pregatindu-ma pentru filmare si temandu-ma de clipa in care va trebui sa-I dau definitiv drumul.”

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea! ;)